Stoomtoepassingen

4 maart 2016

Spiralex BV heeft in 2016 verschillende stoomwisselaars geleverd variërend van 50 tot 1.500 kW. De stoomwisselaars hebben allen dezelfde toepassing: water opwarmen d.m.v. stoom (van verschillende drukken). De keuze van onze klanten is 2 ledig: men kiest of een buizenwarmtewisselaar met rechte buizen of een gecoilde buizenwarmtewisselaar.

De V-serie buizenwarmtewisselaars zijn buizenwarmtewisselaar met gecorrugeerde buizen in een rechte vorm: de buizen zijn aan beide zijden in een kopplaat gelast en hebben in de mantel een compensator (tegen uitzettingen). Deze warmtewisselaars hebben een compacte bouw (max. 1,5 meter) en kunnen gemakkelijk in het leidingwerk geplaatst worden. Men dient wel te zorgen voor een goede condensaatafloop i.v.m. waterslag.

De gecoilde buizenwarmtewisselaar is een buizenwarmtewisselaar, waar de buizen gecoild in een mantel zijn geplaatst. Dit heeft als voordeel dat de warmtewisselaar “verzopen” kan blijven staan. Dit betekent, dat er condensaat in de warmtewisselaar kan blijven staan. Indien er spanningen optreden in de warmtewisselaar, kunnen de buisjes gemakkelijk deze spanningen opvangen door hun gecoilde vorm (en flexibiliteit).