Pasteuriseren van honing

6 mei 2016

Honing is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Honing wordt door mensen als voedingsmiddel gebruikt. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de linde), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie.

Spiralex BV heeft voor een honingproducent de Spiralex® buizenwarmtewisselaars geleverd voor het pasteuriseren van honing. De moeilijkheid van honing ligt in 2 eigenschappen van de honing, namelijk:

  • Viscositeit van de honing; dit bepaalt het stromingsregime in de warmtewisselaar
  • Kristallisatie in de honing; dit bepaald de verblijftijd van de honing in de warmtewisselaar.

In dit geval heeft Spiralex BV bovenstaande waarden ingeschat. Helaas wist de honingproducent niet goed wat de eigenschappen waren van zijn honing; mede doordat hij de honing ontvangt van verschillende toeleveranciers (imkers).

 

De opdracht was de honing als volgt te behandelen:

  • Verwarmen van 2.000 kg/hr van 45ºC naar 72ºC; wij kozen voor een Spiralex® multitube buizenwarmtewisselaar van 6 meter lengte. Wij kozen voor 2 stuks.
  • Koelen van 2.000 kg/hr van 72ºC naar 40ºC; wij kozen voor een Spiralex® tripletube buizenwarmtewisselaar (of annular space) van 6 meter lengte. Wij kozen voor 3 stuks.

 

Tijdens het opbouwen van het complete systeem, besloot de eindgebruiker om de koeler uit te breiden. Dit om niet naar 40ºC, maar naar 35ºC te kunnen koelen. Wij leverde extra 2 units toe, om dit te kunnen realiseren.

Tijdens opstart en proefdraaien bleek, dat de uitgangspunten van de honing niet klopte. De koeling deed het perfect: met de 5 triplletubes werd gekoeld van 72 naar 35ºC. De totale capaciteit van de units is 42 kW. De verwarming haalde de gewenste temperatuur net niet, waardoor we ervoor gekozen hebben om de verwarmingssectie uit te breiden naar eveneens 5 units. Zo kon de klant in de toekomst (want dat was de wens) naar een nog hogere temperatuur verwarmen (na aanpassing CV-temperatuur). Op deze manier kon de verwarmingssectie 35 kW overdragen aan de honing.