Batch-koeling van een Chemisch product

17 december 2016

Het probleem van de klant was niet simpel. Men produceert een chemisch product, door er batch gewijs ingrediënten aan toe te voegen. De toevoeging heeft 2 nadelige invloeden: de viscositeit en de temperatuur van het product stijgen enorm! Daar komt bij, dat de temperatuurstijging een nadelig effect heeft op de productkwaliteit en op maximaal 80ºC gehouden dient te worden.

Spiralex BV werd gevraagd om mee te denken in een oplossing hiervoor. Niet gemakkelijk, omdat de viscositeit steeds hoger werd (tot maximaal circa 8000 cP) reageert het product steeds anders in de verschillende batch-stappen. Daar moesten we in het ontwerp van de buizenwarmtewisselaar rekening mee houden, want naarmate het product viskeuzer wordt, daalt de stromingssnelheid het en daardoor wordt het temperatuurverschil tussen inkomende en uitgaande product in de warmtewisselaar steeds groter!

De eerste stap die we gezet hebben, was het installeren van een test-unit. Deze heeft een paar maanden gedraaid. De testgegevens hebben we gebruikt om de juiste buizenwarmtewisselaar te selecteren en te ontwerpen. Het werd een buizenwarmtewisselaar met 19 binnenbuizen en een totale lengte van 3 meter (door ruimtegebrek waren we aan deze lengte gebonden). Indien zou blijken, dat de batch te lang gaat duren en er mer capaciteit nodig is, dan kunnen we heel gemakkelijk uitbreiden door eenzelfde warmtewisselaar in serie erachter te plaatsen (met behulp van een bocht).