Destillatieproces

22 april 2016

Destillatie is een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden, gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen. Mengsels van twee of meer vloeistoffen kunnen alleen door destilleren worden gescheiden als de verschillende vloeistoffen kookpunten hebben die vrij ver uit elkaar liggen. Als dat niet zo is, komt er geen zuivere stof, maar een mengsel uit de koeler.

Spiralex BV heeft verschillende onderdelen voor een proefopstelling geleverd, en wel de voorverwarmer, verwarmer, condensor, koeler en nakoeler.

De condensor, die wij geleverd hebben, is een JAD-buizenwarmtewisselaar. Het grote voordeel hiervan is, dat deze door zijn gewikkelde kern, gemakkelijk “verzopen” kan blijven en daardoor gemakkelijker te regelen is en het apparaat geen tot weinig “last” heeft van waterslag.

De andere onderdelen, voorverwarmer, verwarmer, koelen en nakoeler, hadden de eis geheel van roestvast staal te zijn. Daar heeft Spiralex BV de roestvast staal gebraseerde platenwarmtewisselaar LUNA geleverd.