Papier Industrie

Warmtewisselaars voor thermomechanisch pulpen van papier

Het maken van papier door middel van pulp, vervaardigd uit hennep- en linnenvezels uit gehavende kleding, visnetjes en stofzakken, werd in de 13e eeuw verspreid naar Europa. Er werd steeds meer gebruik gemaakt van lompen die centraal staan ​​bij de fabricage en betaalbaarheid van lappapier, een factor in de ontwikkeling van het drukken.

Pulp is een lignocellulose, vezelachtig materiaal bereid door chemische of mechanische scheiding van cellulosevezels uit hout, vezelgewassen, afvalpapier of trappen. Veel soorten papier zijn gemaakt van hout, met niets anders gemengd. Dit omvat kranten, tijdschriften en zelfs toiletpapier. Pulp is een van de meest voorkomende grondstoffen wereldwijd.

 

Productieproces van papier
Papier wordt vervaardigd door verschillende stappen:

 1. Het oogsten van bomen
 2. Voorbereiding tot “pulpen”
 3. Het “pulpen”
 4. Bleken

 

Het pulp-proces
Er zijn een aantal verschillende processen die kunnen worden gebruikt om de houtvezel te scheiden (het pulp-proces of “pulpen”):

 • Mechanische pulp
 • Chemisch thermo-mechanische pulp
 • Thermo-mechanische pulp
 • Chemische pulp
 • Gerecycleerde pulp
 • Organosolv pulping
 • Alternatieve pulpmethoden

 

Thermo-mechanische pulp
Thermo-mechanische pulp is pulp vervaardigd door houtschaafjes te verwerken met behulp van warmte (dus “thermo-“) en een mechanische raffinagebeweging (dus “mechanisch”). Het is een tweetraps proces waarbij de stammen eerst van hun schors worden verwijderd en omgezet worden in kleine chips. Deze chips hebben een vochtgehalte van ongeveer 25-30 procent en een mechanische kracht wordt toegepast op de houtschijfjes in een crushing of slijpwerking, die warmte- en waterdamp genereert. Het lignine verzacht, waardoor de afzonderlijke vezels worden gescheiden. De pulp wordt dan gescreend en gereinigd, en eventuele vezelklompen worden herverwerkt. Dit proces geeft een hoge opbrengst vezel uit het hout (ongeveer 95 procent) en aangezien het lignine niet is verwijderd, zijn de vezels hard en stijf.

 

Project
In het project, wat in de bijlage beschreven staat, hebben we verschillende Spiralex® warmtewisselaar geleverd om de pulp te wassen en te koelen. De reductie van kosten voor dit proces was een belangrijk item, waar we ruimschoots aan tegemoet zijn gekomen.