CHAPTER ONE

HERACLITUS OF EPHESUS

Warmte en koude bestaat al vanaf de eerste dag de aarde ontstond. Al was het alleen al in verband met het klimaat op aarde. Ook als we alle oude volkeren bekijken, zien we dat koud en warmte terugkomen in de goden, die men aanbad. Van ijzige goden tot goden die met vuur te maken hadden. Als we werkelijk in de historie terugkijken, en we zoeken naar historische figuren die warmte ontdekte of er iets meededen, dienen we als eerste de Oude Egyptenaren benoemen.

 

De Oude Egyptenaren zagen warmte als iets dat verband hield met vuur. In 3000 v.Chr. beschouwden zij hitte als gerelateerd aan de oorsprongsmythologieën. De oude Indiase filosofie, inclusief de Vedische filosofie, gelooft dat vijf basiselementen de basis vormen van alle kosmische creaties. In de westerse filosofische traditie stelde Empedocles, na veel discussie over het oorspronkelijke element onder eerdere pre-socratische filosofen, een theorie van vier elementen voor, waarin alle substanties afkomstig zijn van aarde, water, lucht en vuur. Het Empedoclean-element van vuur is misschien wel de belangrijkste voorouder van latere concepten zoals phlogin1 en caloric2. Rond 500 voor Christus werd de Griekse filosoof Heraclitus beroemd als de ‘flux and fire’ filosoof vanwege zijn spreekwoordelijke uitspraak: ‘Alle dingen stromen’. Heraclitus voerde aan dat de drie belangrijkste elementen in de natuur vuur, aarde en water waren.

Heraclitus van Ephesus (C. 535 - C. 475 BCE)

Heraclitus was geobsedeerd door het idee dat alles in het bekende universum voortdurend aan verandering onderhevig is. In zijn werk “Hodos ano kato” (“de weg omhoog en de weg naar beneden”) verklaarde hij dat “deze wereld, die voor iedereen hetzelfde is, heeft niemand van goden of mensen gemaakt. Maar het was en zal altijd zijn: een eeuwig levend vuur, waarvan de afmetingen ontsteken en de maatregelen uitgingen,” Dit citaat maakte zijn overtuiging duidelijk dat het veranderen van vuur, of het stromen ervan, aan het begin, het heden en het einde van alle dingen ligt. Als dit citaat vanuit een wetenschappelijke visie wordt gelezen, is vuur een allegorie voor energie en het veranderen ervan door warmteoverdracht, verbranding en reactie. Energie is de drijvende kracht achter elke interactie op aarde. Het werk van Heraclitus hielp toekomstige wetenschappers beïnvloeden tijdens hun ontdekkingen van warmtegeleiding en warmteoverdracht.

 

Heraclitus stond bekend als ‘de huilende filosoof’ en ‘de duistere’. De alias ‘de huilende filosoof’ komt voort uit twee waarschijnlijke redenen. De ene is zijn nogal melancholische manieren, en de andere is dat het in zijn werken leek alsof hij communiceerde met een andere filosoof die ‘de lachende filosoof’ werd genoemd. Het gerucht ging ook dat hij zijn werken opzettelijk moeilijk te begrijpen had gemaakt. Zijn doel was om haastige, onzorgvuldige lezers tot de verkeerde conclusie te leiden. Deze acties leverden hem de naam ‘de duistere’ op.

 

  1. De phlogiston-theorie is een achterhaalde wetenschappelijke theorie, die het bestaan ​​van een vuurachtig element (phlogiston genaamd) postuleerde, dat zich in brandbare lichamen bevindt en tijdens verbranding vrijkomt. De naam komt van het Oudgrieks “φλογιστόν phlogistón” en van “φλόξ phlóx” (vlam). Het idee werd voor het eerst voorgesteld in 1667 door Johann Joachim Becher en later formeler samengesteld door Georg Ernst Stahl. De phlogistontheorie probeerde chemische processen van gewichtstoename, zoals verbranding en roest, te verklaren, wat nu bekend staat als oxidatie, en werd voor het einde van de 18e eeuw verlaten na experimenten door Antoine Lavoisier en anderen. De phlogistontheorie leidde tot experimenten die uiteindelijk werden afgesloten met de ontdekking van zuurstof.
  2. De calorietheorie is een achterhaalde wetenschappelijke theorie, met het idee dat warmte bestaat uit een zelfafstotende vloeistof, calorie genoemd. Die zou stromen van een heter naar koudere lichaam. Caloric werd ook gezien als een gewichtloos gas dat in en uit poriën in vaste stoffen en vloeistoffen kon passeren. De ‘calorietheorie’ werd halverwege de 19e eeuw vervangen ten gunste van de mechanische warmtetheorie, maar bleef niettemin bestaan ​​in sommige wetenschappelijke literatuur (vooral in de meer populaire) tot het einde van de 19e eeuw.

Voorwaarden

Algemene voorwaarden

Veelgestelde vragen

Biedt u fabrieksrondleidingen aan?

 

Helaas bieden we geen rondleidingen aan. Alleen indien u een opdracht bij ons heeft lopen en dit onderdeel uit maakt van de afspraken.

Mag ik een brochure?

 

Alle brochures kunnen worden bekeken en gedownload op onze website. Wij maken geen gedrukte brochures meer.

Ik ben geïnteresseerd in een carrière bij Spiralex. Hoe kan ik solliciteren?

 

Alle actuele vacatures worden op onze website of linkedin-pagina getoond. Als je je interesse wilt registreren of een aanvraag wilt indienen, ga dan naar onze linkedin-pagina en volg de instructies. Vacatures voor stages worden hier ook geadverteerd.

 

 

Biedt u stageplaatsen aan?

 

Vanwege de grote hoeveelheid verzoeken die we krijgen voor werkervaringsplaatsen van de kinderen van onze medewerkers, kunnen we helaas op dit moment geen stageplaats aanbieden.

Ik zou graag willen samenwerken met Spiralex BV.

 

Helaas voor u, hebben wij voldoende samenwerkingsverbanden.

Hoe kan ik sponsoring aanvragen bij Spiralex BV?

 

We ontvangen veel verzoeken om sponsoring, financiering en donaties, en hoewel we een groot voorstander zijn van lokale goede doelen, kunnen we helaas niet alle goede doelen steunen die onder onze aandacht worden gebracht. Spiralex BV selecteert elk jaar een goed doel als onze primaire liefdadigheidsfocus.

Ik wil me aanmelden voor ‘My Spiralex’

 

Toegang tot het ‘My Spiralex’-portaal is exclusief voor bestaande klanten van Spiralex BV. Als u zich aanmeldt en we kunnen uw gegevens niet matchen, zullen we uw verzoek afwijzen. Als u denkt dat we een fout hebben gemaakt bij de beslissing, stuur dan een e-mail naar info@spiralex.nl o.v.v. My Spiralex.

Hoe vraag ik een conformiteitscertificaat aan?

 

Een gelijkvormigheidsattest is alleen verkrijgbaar voor producten, welke bij ons besteld zijn. Stuurt u een mail naar info@spiralex.nl o.v.v. Conformiteitscertificaat en met de volgende gegevens:

  • Uw bedrijfsnaam en adres
  • Uw ordernummer
  • Het product (en productienummer)
  • Contactpersoon
  • Email adres waar wij het certificaat naar toe kunnen sturen

Hoe kan ik een klacht indienen over mijn Spiralex product of de aan mij geleverde service?

 

Spiralex BV zet zich in voor het produceren en leveren van producten en diensten van de hoogste standaard, maar we begrijpen dat er soms iets mis kan gaan. Als u zich zorgen maakt of op enigerlei wijze ontevreden bent, bezoek dan deze pagina voor meer informatie.

Informatie aanvragen

Contact

Neem gerust contact met ons op